On som?
Carrer Sardenya
Fort Pienc
08013 Barcelona
Contacte
gestio@bonabarcelona.com
Tel: 620 14 55 09
Back

Dones programadores que van ser pioneres al llarg de la història de la informàtica

Amb aquest article, volem posar el nostre granet de sorra per visibilitzar algunes de les dones que van ser pioneres dins del món de la informàtica. 

Els hi donem les gràcies en nom de tots els dissenyadors, desenvolupadors i programadors web pel llegat ens han deixat.  

Començarem amb l’Ada Lovelace, però no ens oblidarem de la resta, que anirem resenyant en futurs articles: Ángela Ruiz Robles, Grace Hopper, Hedy Lamarr, Katherine Johnson, Evelyn Berezin, Stephanie Shirley, Margaret Hamilton, Mary Allen Wilkes i Carol Shaw.

ADA LOVELACE

(18 de desembre 1815 (Londres) – 27 novembre de 1852 (Londres) 

Filla del poeta anglès Lord Byron, era matemàtica i treballava amb la màquina analítica de Charles Babbage, que permetria fer càlculs de manera automàtica.

Charles Babbage està considerat el pare de la computació ja que va ser qui va posar els fonaments del que seria la computadora actual,   anomenava a l’Ada “l’encantadora dels números”.

Al 1842, el matemàtic italià Luigi Menabrea va publicar en francès un article amb la descripció del motor de la màquina de Babbage, basada en una conferència seva, va encarrregar a l’Ada Lovelace la traducció a l’anglès.  

Però l’Ada no només ho va traduïr sinó que va fer unes notes a peu de pàgina en les que també estava inclós un algoritme que seria considerat el primer còdi de programació d’un ordinador.  Aquesta màquina no es va arribar a construir mai. 

L’Ada es va inspirar en el telar de Jacquard que utilitzaba targetes perforades per teixir els patrons a la tela. Ho va fer servir per descriure les operacions mitjantçant les quals es crearia el “teixit” de les targetes perforades que es van fer servir a la informàtica fins la dècada de 1980.

L’Ada Lovelace és reconeguda com la primera programadora de la història, però havia de signar les seves feines com A.A.L. (Augusta Ada Lovelace) ja que d’aquesta manera no la censuraven pel fet de ser dona. Llàstima, oi?

Al 1980 el departament de defença dels EEUU li va posar el nom d’Ada al llenguatge informàtic.